Premier compact technisch

De werking van een waterontharder

Om de werking van een waterontharder te begrijpen, is het slim om eerst te weten wat een waterontharder daadwerkelijk is. Een waterontharder is namelijk een filtersysteem dat hardheid veroorzakende calcium- en magnesium mineralen uit je water verwijderd via een speciaal process. Dit process noemen wij ionenwisseling.

De werking van een waterontharder

Een waterontharder werkt op basis van een ionenwisselaar. Een ionenwisselaar verwijdert bepaalde deeltjes uit bepaalde vloeistoffen. In het geval van een waterontharder haalt de ionenwisselaar dus de ionen (calcium en magnesium) uit het water. Dit gebeurt door middel van speciale harsbolletjes welke geladen zijn met natriumionen. Vervolgens zorgen de geladen harsbolletjes ervoor dat het calcium en magnesium uit het water worden gefilterd. Dit process heet regenereren. Tijdens dit process wordt het hars met pekelwater schoongespoeld en het pekelwater wordt vervolgens direct afgevoerd naar het riool. Het komt dus nooit in aanraking met drinkwater.

Belangrijk om te weten is dat het pekelwater nooit in aanraking komt met het drinkwater. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat het water zout smaakt, want dit is ook niet het geval. Door het bovengenoemde process wordt het water zacht, omdat het geen kalk meer bevat. Hierdoor smaakt het water stukken lekkerder en heeft het vele voordelen voor je huishouden.

Ionenwisseling process

Bij ionenwisseling worden de ionen met een bepaalde lading uit een oplossing gehaald en vastgehouden op een vast materiaal. Dit materiaal noemt met een ionenwisselaar. De ionen uit de oplossing worden vervangen door een equivalent hoeveelheid van andere ionen die uit de ionenwisselaar (het hars) vrijkomen. Equivalente hoeveelheid staat in dit geval voor het feit dat beide hoeveelheden uitgewisselde ionen dezelfde lading hebben. Hierdoor blijft het water neutraal. Ionenwisseling is de enige techniek die water in een waterontharder daadwerkelijk onthard en dus zacht maakt. Zacht water houdt in dat het water weinig tot geen calcium en magnesium bevat met als resultaat: kalkvrij water.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Hars en onthardingszout

Een waterontharder kun je als het ware zien als een geavanceerde filter voor water. De filter haalt de calcium- en magnesiumionen uit het water door middel van natrium geladen hars. Het in water aanwezige kalk bindt zich vast aan de hars. Het gebruik van onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd, zorgt ervoor dat de hars weer wordt vrijgemaakt van de opgenomen kalk. Hoe vaker dit gedaan moet worden, hoe meer onthardingszout er wordt gebruikt. Eenvoudige waterontharders werken vaak met een tijdschakelaar, waarbij er op vaste tijdstippen wordt geregenereerd. Onze Kinetico waterontharders leren aan de hand van je waterverbruik wanneer ze moeten regenereren. Hierdoor wordt er dus minder onthardingszout verspild en meer bespaard indien nodig, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent.

Voordelen van een waterontharder

Een waterontharder brengt vele voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het feit dat u met een waterontharder altijd zacht en dus kalkvrij water hebt. Kalkvrij water heeft vele positieve bijkomstigheden. Kalkvrij water heeft de volgende voordelen:

  • Besparing op schoonmaakmiddelen tot wel 75%
  • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten (wasmachine, vaatwasser, waterkoker, etc.)
  • Zachtere wasgoed en kleding blijft langer goed
  • Nooit meer waterkoker of koffiezetapparaat ontkalken
  • Beter voor je huid en haar en kan eczeem klachten verzachten
  • Nooit meer glascorrosie of witte aanslag
  • Geen kalkaanslag op kranen, douchekop en sanitair

Kortom, een waterontharder is een slim, efficiënt apparaat dat daarnaast ook nog eens duurzaam is, want bij goed onderhoud gaat een waterontharder tot wel 25 jaar mee.

harsfilters ionen wisseling

Waterontharder nodig?

Ben je kalk ook helemaal zat en wil je zorgeloos kunnen genieten van zacht, kalkvrij water en alle voordelen ervan? Twijfel dan niet langer en schaf een waterontharder aan. Wij hebben verschillende waterontharders in ons assortiment. Van kleine, compacte waterontharders, geschikt voor kleine gezinnen tot 2 personen, tot aan grotere waterontharders geschikt voor 4+ personen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen en een vrijblijvende offerte bij ons opvragen.

Benieuwd naar welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?