Kalkaanslag badkamer

Waar komt kalkaanslag precies vandaan?

Iedereen kent het fenomeen: de kalkaanslag in je waterkoker, kookpotten of koffiezetapparaat. Als de aanslag erger wordt merk je dat er ook schilfers kalk in je kopje thee of koffie gaan drijven. Dit is niet zo aangenaam. Maar is deze kalk schadelijk en moet je dan een nieuwe waterkoker of koffiezetapparaat kopen? En waar komen deze schilfers eigenlijk vandaan? En mag je veronderstellen dat kalk ook in andere apparaten zoals je wasmachine schade gaat aanrichten? Hier in dit artikel lees je hoe het precies zit en wat je tegen kalkaanslag kunt doen.

Is kalkaanslag schadelijk?

Nee, wees gerust, kalkaanslag is niet schadelijk. Maar het is vervelend en het kan wél huidirritatie veroorzaken. We merken vaak dat het kalkgehalte in leidingwater van streek tot streek kan variëren. Kalk geeft vaak ook een bepaalde smaak aan je water, welke je niet hebt bij water uit flessen. Koffie bijvoorbeeld krijgt een bittere smaak als er te veel kalk in het water aanwezig is. Kalk zet zich ook af aan de binnenkant van de waterleidingen. Na lange tijd kan dit verstopping van de buizen veroorzaken. Met andere woorden: het is vast en zeker aan te raden om kalkaanslag te voorkomen.
Kalkaanslag in leiding

Moet ik nieuwe apparaten kopen?

Ook hier mag je gerust in zijn: nee, je hoeft geen nieuwe apparaten te kopen. Uit een waterkoker of kookpotten kun je de kalkaanslag verwijderen door middel van water met azijn en citroensap. Uiteraard moet je dit regelmatig doen maar eigenlijk zou dit niet nodig mogen zijn. Kalk hoeft gewoon niet in je leidingwater te zitten. Bij een koffieapparaat of waterkoker is het vrij makkelijk om de kalkaanslag te verwijderen. Maar als je het hebt over apparaten zoals een wasmachine, dan is het verwijderen van kalk veel moeilijker. Uiteindelijk wordt het alsmaar erger en zal je apparaat minder goed functioneren en ten slotte zelfs kapot gaan.

Hoe bestrijd of verwijder ik kalk?

Je kunt zoals hierboven al is aangegeven de kalk regelmatig proberen te verwijderen. Er bestaan zowel huis-en-tuin-middelen als ontkalkingsmiddelen die je in de handel vindt. Maar nog beter is het om kalkaanslag te voorkomen. Een waterontharder is dé oplossing voor als je meer dan 15 jaar gerust wilt zijn. Een dergelijke waterontharder filtert de kalk uit je kraanwater en voorkomt dus kalkaanslag. Je huishoudapparaten zijn vanaf nu beschermd tegen kalkaanslag en tegen de schade die kalkaanslag met zich mee brengt. Een waterontharder is dus een eenmalige investering waardoor je jarenlang van water zonder kalk kunt genieten!
kalkaanslag wasmachine

Waterontharder kopen?

Kijk welke het best bij jou past!

Wat zijn de beste waterontharders?

Bij ons vind je stroomloze waterontharders. Ze werken volgens de laatste nieuwe technologie en ontkalken voor 100% jouw water. Elke waterontharder in ons gamma is duurzaam. Laat een expert bij jou komen kijken. Je krijgt advies over welke waterontharder het beste bij jouw gezinssituatie past. Ga alvast kijken naar ons assortiment. Je vindt er heel wat informatie. Klik hier voor een overzicht van onze waterontharders