vergrootglas feiten

Verschil tussen een simplex en duplex waterontharder

Er zijn vele verschillende soorten waterontharders op de markt. In deze blog bespreken we de waterontharders die werken op basis van ionenwisseling en zout. Naar onze mening zijn dit de meest effectieve waterontharder waarvan de werking daadwerkelijk bewezen is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de waterontharder magneten.

Hoe werkt een waterontharder met zout?

Een waterontharder met zout werkt op basis van regeneratiezout, ook wel onthardingszout genoemd. Het proces van regenereren noemen we ook wel ionenwisseling. Er stroomt doorgaans hard water door je waterleidingen. Hard water is water waar de mineralen calcium en magnesium in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Deze mineralen zorgen voor kalk. Door middel van ionenwisseling worden deze mineralen uit het water gehaald doordat er natrium aan het water wordt toegevoegd. Het natrium (zout) hecht de mineralen calcium en magnesium aan zich. Het natrium is gevormd in kunstharskorrels. Zodra deze kunstharskorrels verzadigd zijn, wordt het weggespoeld met regeneratiewater. Het regeneratiewater (kalkwater) wordt dan direct afgevoerd naar het riool en stroomt er vervolgens alleen nog maar onthard (zacht) en kalkvrij water door je leidingen.

Simplex waterontharder

Een simplex waterontharder is een waterontharder met één onthardingscilinder. Zodra de cilinder verzadigd is, moet deze regenereren. Tijdens het regenereren heb je tijdelijk geen zacht water. Je kunt namelijk niet tegelijkertijd regenereren en zacht water tappen.

Duplex waterontharder

Een duplex waterontharder heeft twee onthardingscilinders. Het grote voordeel hiervan is dat zodra de ene cilinder verzadigd is geraakt met kalk en moet regenereren, blijft de andere cilinder doorwerken en het water ontharden. Hiermee heb je echt altijd zacht water in huis. De cilinders wisselen elkaar namelijk af en zorgen ervoor dat het water constant kan worden onthard.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Het verschil tussen een simplex en duplex waterontharder

Het verschil tussen een simplex en een duplex waterontharder zit hem in het aantal onthardingscilinders wat de waterontharder gebruikt voor het regenereren. Bij een simplex waterontharder hebben we het over een cilinder en bij een duplex waterontharder over twee cilinders. Zodra een cilinder moet regenereren, kun je even geen water ontharden en heb je dus tijdelijk geen zacht water. Dit is het geval bij een simplex waterontharder. Bij duplex waterontharders heb je hier geen last van, aangezien deze over 2 cilinders beschikt. Simplex waterontharders zijn doorgaans goedkoper dan de duplex waterontharders. Echter, brengen de duplex waterontharders wel een groot voordeel met zich mee doordat ze in staat zijn om jou altijd te kunnen voorzien van zacht water.

Waterontharder nodig?

Ben jij kalkaanslag helemaal beu? Wil je smakelijker drinkwater of ben je gewoon toe aan een waterontharder? Bij Beste Waterontharder hebben wij verschillende waterontharders in ons assortiment. Wij bieden zowel simplex als duplex waterontharders aan en werken uitsluitend met het merk Kinetico. Deze waterontharders zijn uiterst effectief, werken fluisterstil, passen in de meest kleine ruimtes door hun compacte design en werken zonder stroom. Met onze waterontharders heb je een duurzaam apparaat in huis, waarmee je niet alleen op lange termijn geld kunt besparen maar waarmee je ook milieubewust bezig bent. Heb je vragen of behoefte aan deskundig advies? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte op.

simplex en duplex waterontharders