Veelgestelde vragen
over waterontharders

Een waterontharder, ook wel waterontkalker of waterverzachter genoemd, is een slim, geavanceerd apparaat waarmee de hardheid van water wordt verminderd. Dit apparaat zorgt ervoor dat de calcium- en magnesiumionen uit je water worden gehaald. Deze ionen zorgen ervoor dat je water hard wordt en veel kalk bevat, waardoor je uiteindelijk kalkaanslag krijgt.
Waterhardheid geeft aan hoe “hard” je leidingwater is. Hard water is water dat veel kalk bevat. Het kalk in je water ontstaat doordat er calcium- en magnesiumionen in het water aanwezig zijn. Hoe meer calcium en magnesium (kalk) er in het water zit, hoe harder het water is. Door het aanwezige kalk in het water ontstaat er uiteindelijk kalkaanslag. De waterhardheid wordt gemeten in Duitse Hardheid, afgekort als dH. 1 dH staat hierbij gelijk aan 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water. In Nederland wordt het water uit verschillende bronnen gewonnen. Hierdoor is de waterhardheid nergens precies hetzelfde en verschilt de hardheid per regio of soms zelfs per stad. Wil je meer weten over waterhardheid? Lees dan onze blog hierover.
Een waterontharder haalt de calcium- en magnesiumionen uit je water door middel van een speciaal proces. Dit proces heet: ionenwisseling. De ionenwisselaar in de waterontharder verwijdert de ionen uit het water door middel harsbolletjes die zijn geladen met natriumionen. Vervolgens gaat de waterontharder regenereren. Tijdens dit proces wordt de met kalk verzadigde ionenwisselaar schoongespoeld met pekelwater, waarna het pekelwater direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt niet in aanraking met het drinkwater en zo heb je altijd schoon, maar ook zacht en kalkvrij water. Meer weten over de werking van een waterontharder. Lees dan onze blog.
Er zijn diverse soorten waterontharders op de markt. Hierdoor zijn de prijzen uiteraard ook erg verschillend. Een waterontharder magneet, ook wel magnetische waterontharder genoemd, kun je vaak al kopen voor rond de €150,-. Echter, werken de magnetische waterontharders niet zoals ze beweren. Hierdoor blijf je alsnog last hebben van kalkaanslag. Daarom kun je beter kiezen voor een traditionele waterontharder. Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf €700,-. Een goede waterontharder kost gemiddeld tussen €1.000,- en €2.000,-. Afhankelijk van het bedrijf kunnen hier nog kosten bijkomen voor het installeren van de waterontharder.
Een waterontharder plaatsen wij op verschillende plekken in huis. In ons assortiment hebben wij waterontharders van het merk Kinetico. Het grote voordeel van deze waterontharders is dat deze werken op kinetische energie, zonder stroom. Hierdoor heb je geen stopcontact in de buurt nodig. Tevens hebben ze een compact formaat en design, waardoor ze niet veel ruimte in beslag nemen en in kleine ruimtes kunnen worden geïnstalleerd. In de meeste gevallen wordt een waterontharder geplaatst in de meterkast, kelder, keukenkastje of waterput. Ook kan de waterontharder worden geplaatst in de garage, kruipruimte en de trapkast.
Een waterontharder wordt aangesloten op je waterleiding. Dit zorgt ervoor dat je in je hele huis kunt profiteren van onthard water. Bij het installeren van een waterontharder zijn er een aantal zaken belangrijk. Zo zijn bijvoorbeeld de afmetingen van de desbetreffende waterontharder van belang. De ruimte waarin de waterontharder geplaatst gaat worden is ook belangrijk, in verband met de waterafvoer. Veel waterontharders werken op stroom, waardoor je een stopcontact in de buurt moet hebben. Onze Kinetico waterontharder werken echter zonder stroom, maar op kinetische energie. Hierdoor hoeft er geen stopcontact in de buurt aanwezig te zijn. Wil je meer weten over het installatieproces? Lees dan onze blog hierover.
Een waterontharder is een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen minimaal 15 jaar mee, indien deze goed en regelmatig wordt onderhouden. Met de juiste onderhoud, kan het apparaat zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Na jarenlang intensief gebruik kan het zijn dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren, waardoor de onthardingscapaciteit afneemt. In dit geval zal de ionenwisselaar dus vervangen moeten worden. Tevens, kunnen er ook andere onderdelen slijtage ondervinden, zoals de volumesensor of de kleppen. Een tussentijdse onderhoudsbeurt is altijd aan te raden. Zo kunnen de eventuele mankementen op tijd worden opgemerkt en vervangen.
Onderhoud van een waterontharder is ook prima zelf te doen. Het vervangen van versleten onderdelen is wellicht lastig en kan beter worden overgelaten aan professionele monteurs, maar het schoonmaken en het smeren van de verschillende onderdelen kun je gemakkelijk zelf doen. Het zout kun je ook prima zelf vervangen en door middel van een watertester kun je de hardheid van je water en de aanwezigheid van verschillende bacteriën testen. Echter, raden wij wel aan om na een lange tijd van intensief gebruik de waterontharder volledig na te laten kijken door een monteur. De monteur beschikt over de nodige materialen en gereedschappen maar ook over de nodige kennis om ervoor te kunnen zorgen dat jouw waterontharder goed blijft presteren.

Waterontharders zijn er in vele soorten en maten. Als we het hebben over de traditionele waterontharder die op zout en ionenwisseling werkt, zijn er twee soorten ontharders. Een simplex variant en een duplex variant. Beide varianten werken met het principe van ionenwisseling. Het verschil tussen de twee is het aantal cilinder.

Een simplex waterontharder heeft één cilinder en een duplex waterontharder heeft twee cilinders. Simplex waterontharders zijn doorgaans goedkoper. Echter, kan de ionenwisselaar bij de simplex variant tijdens de regeneratie even geen waterontharder. Dit proces duurt normaliter gemiddeld 15 minuten. Hier zijn wel verschillende oplossingen voor bedacht om te voorkomen dat je zonder zacht water komt te zitten op de regeneratie momenten, zoals een speciale ingebouwde bypass waardoor het harde water tijdelijk langs de waterontharder stroomt en direct naar de kraan gaat of een timer en een reservetank, waarmee het regeneratieproces kan worden uitgesteld tot later op de dag (of nacht).

Een duplex waterontharder heeft twee cilinders. Zodra één van de twee cilinders gaat regenereren, neem de andere cilinder het werk over en gaat deze gewoon door met het ontharden van water. Zo stroomt er echt altijd zacht water uit je kraan.

Kalkaanslag is een hardnekkig probleem en komt veel voor in of op apparaten die met water te maken hebben. Denk hierbij aan je wasmachine, vaatwasser, waterkoker, koffiezetapparaat en strijkijzer. Door het aanwezige kalkaanslag werken deze apparaten minder efficiënt, waardoor ze meer stroom verbruiken. Bovendien kunnen deze apparaten ook vroegtijdig stukgaan door kalkaanslag. Daarnaast komt kalkaanslag ook veel voor op je sanitair, kranen, douchekoppen, tegels, ramen en glaswerk. Een waterontharder zorgt ervoor dat je harde water zacht wordt, waardoor het geen kalk meer bevat. Hierdoor wordt jouw hele huis kalkvrij.
Een magneet waterontharder, of magnetische waterontharder, is een apparaat die je plaatst op je waterleiding. Dit apparaat zou moeten voorkomen dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Zodra die twee zich combineren, ontstaat er kalksteen. Op die manier zou een magnetische waterontharder dus ervoor moeten zorgen dat er geen kalkaanslag ontstaat. Echter, zodra het water stilstaan, dan zullen de kalkdeeltjes in het water zich alsnog kunnen hechten. Daarnaast moet er een magnetisch veld zijn dat voldoende sterk is, minimaal 500+ Gauss. Dit wordt niet gehaald door de magneten in de handel. Bovendien is het nooit bewezen dat magnetische waterontharders echt zouden werken. Wil je hier meer over weten? Wij hebben hier een interessante blog over geschreven.
Bij Beste Waterontharder hebben wij waterontharders van het merk Kinetico in het assortiment. Deze waterontharders werken niet met stroom, maar op kinetische energie van bewegend water. Een slimme gepatenteerde besturingsklep wordt aangedreven door de waterstroom en heeft daarom geen stroom nodig om te kunnen functioneren. Doordat de waterontharder zonder stroom werkt, heb je lagere energiekosten. Een ander bijkomend voordeel is dat er geen stopcontact in de buurt hoeft te zijn om de waterontharder op aan te sluiten.

Een waterontharder is een slim, milieuvriendelijk en duurzaam apparaat dat ervoor zorgt dat je gehele huis kalkvrij wordt. Een waterontharder heel daarnaast ook vele voordelen, zoals:

  • Altijd zacht en kalkvrij water
  • Nooit meer last van kalkaanslag
  • Huishoudelijke apparaten werken efficiënter en gaan langer mee
  • Beter voor je huid en haar
  • Verlichting van droge huid, eczeem en psoriasis klachten
  • Was, kleding en textiel blijven langer goed
  • Je bespaart uren schoonmaken
  • Besparing op schoonmaak- en ontkalkingsmiddelen
  • Gaat, bij goed onderhoud, tussen de 15 en 25 jaar mee

Een passende
waterontharder voor jouw situatie?

Bekijk onze waterontharders

Kinetico
Premier Compact XP

Maximale prestatie en efficiency

Kinetico
Premier Compact XP

De Kinetico Premier Compact XP biedt u het ultieme comfort van zacht water.

Kinetico
Mini KB

Waterontharder met hoge prestaties

Kinetico
Mini KB

De MiniKB is uniek in flexibiliteit en voorziet u en uw gezin 24/7 zorgeloos van zijdezacht water.

Kinetico
Aquakinetic HF

Zeer geschikt voor montage op plekken met weinig ruimte

Kinetico
Aquakinetic HF

De ideale oplossing voor huishoudens van een gemiddeld formaat.

Kinetico
Essentials

Exact af te stellen op uw persoonlijke situatie

Kinetico
Essentials

De Kinetico Essential is de nieuwe standaard.

Kinetico
2040S OverDrive

De Mach 2040s OD is een semiprofessionele waterontharder

Kinetico
2040S OverDrive

Deze compacte krachtpatser met 2 tanks is ideaal voor grotere huishoudens met meerdere badkamers

Kinetico
Sumo External

Geschikt voor meest de lastige plekken

Kinetico
Sumo External

De Sumo External is de kleinste waterontharder in zijn soort met uitstekende prestaties.

Ook een waterontharder nodig?

Neem contact met ons op voor een passend advies