hard water

Wat is hard water en waar komt dit voor?

Hard water is water dat veel kalk bevat, bestaande uit calcium en magnesium. De kalk uit ons drinkwater komt uit de bodem, daar ligt het diep onder de grond in lagen opgeslagen. Zodra regenwater op aarde valt, zakt het in de bodem waardoor steeds kleine beetjes kalk oplossen in het water. Dat water wordt later in de vorm van drinkwater weer naar boven gepompt met daarin de opgeloste kalk. Omdat de bodem niet overal evenveel kalk bevat, verschilt de hardheid van het drinkwater per regio. Hard water kan veel nadelen geven binnenshuis en ook voor je gezondheid. Ontdek hieronder hoe hard het water is in jouw regio.

Hard water wordt gemeten in Duitse graden (dH)

De Nederlandse bodem zit vol met kalk, wat invloed heeft op jouw glaasje water. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH). Hoe meer calcium- en magnesiumzouten het water bevat, hoe hoger de score in Duitse hardheidsgraden. Waterbedrijven hanteren meestal de volgende indeling:

0-4 dH zeer zacht water
4-8 dH zacht water
8-12 dH gemiddeld water
12-18 dH vrij hard water
18-30 dH hard water
Meer dan 30 dH zeer hard water

Bij 12 dH spreek je pas van hard water, maar de schadelijke kalkaanslag kan al ontstaan bij 2,7 dH. Hardheid van water is dus subjectief, ook als jouw regio op papier laag scoort, kun je er last van hebben.

Ook toe aan een waterontharder?

Vraag vandaag nog een offerte aan

De waterhardheid in jouw regio

Het water is het zachtst in Flevoland, Friesland en gedeeltes van Gelderland, terwijl het water het hardst is in delen van Overijssel, Limburg, Zeeland, Utrecht en vooral Noord-Brabant.

Het verschilt dus nogal per provincie hoe het gesteld is met de waterhardheid en binnen provincies kunnen steden en gemeentes ook significant verschillen. Rondom een aantal steden is het water vrij hard tot zeer hard, zoals Rijswijk, Den Haag, Gouda, Delft, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht, Gorinchem, Schoonhoven, Almelo, Hengelo, Enschede, Renesse en Zierikzee.

Een aantal gemeentes waar de waterhardheid het grootst is, zijn ‘s-Hertogenbosch, Roermond, Weert, Maastricht, Nijmegen, Oss, Tilburg.

Gevolgen van hard water

Een groot nadeel van water dat hard is, is hardnekkige kalkaanslag. Als je het water verwarmt, blijft er een kalkrest achter dat moeilijk weg te schrobben is. Hierdoor kunnen huishoudelijke apparaten, zoals een waterkoker en de wasmachine, sneller slijten. Daarnaast heb je meer wasmiddel nodig dan normaal en kan je was stijver aanvoelen. Niet bepaald prettig dus!

Daarnaast heeft hard water niet alleen gevolgen voor huishoudelijke apparaten en je verhoogde schoonmaaktijd, het heeft ook gevolgen voor je gezondheid. Kalkaanslag zorgt namelijk voor een droge huid. Bekijk hier alle gevolgen van kalkaanslag.

Door het gebruik van een waterontharder kan er een hoop geld worden bespaard.

De ultieme oplossing: zelf het water ontharden

Zelf hard water ontharden is een erg lastige klus, maar je hebt vast wel eens van een waterverzachter of waterontharder gehoord? Dit is jouw redder in nood: zo heb je nooit meer last van hard water. Let wel op, er zijn verschillende waterontharders op de markt. De werking van magnetische waterontharders is niet aangetoond, maar van waterontharders op basis van een ionenwisselaar wel. Uiteraard zijn magnetische waterontharders goedkoper, maar dan krijg je helaas geen waar voor je geld. Lees hier ons artikel over het verschil tussen de magnetische waterontharder en de traditionele waterontharder.

De waterontharders van Kinetico

Kinetico is het merk bij uitstek om je water te ontharden. Zo heb jij nooit meer last van kalk in het water! In ons assortiment hebben wij waterontharders voor elk gezin. Altijd al willen weten welke waterontharder het beste bij de levensstijl van jouw huishouden past? Bereken het hier en doe er vooral je voordeel mee!

Jij hebt nooit meer last van hard water. Vraag nu een offerte aan en verbreed je kennis over hard water! Zo kan jij altijd genieten van zijdezacht water!

Maak direct een berekening of vraag een vrijblijvende offerte aan.