kalkaanslag witgoed

Huishoudelijke apparaten ontkalken

In ons leidingwater zitten de mineralen calcium en magnesium. Deze mineralen zorgen voor kalk en uiteindelijk ook voor kalkaanslag in je huishoudelijke apparaten zoals je waterkoker, koffiezetapparaat, wasmachine maar ook bijvoorbeeld je douchekop. Bij kalkaanslag is het raadzaam om je huishoudelijke apparaten om de zoveel tijd te ontkalken. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je apparaten goed en efficiënt blijven functioneren en om ervoor te zorgen dat je apparaten niet vroegtijdig stuk zullen gaan. Echter, is het ontkalken van je apparaten een tijdrovende klus waar je niet altijd op zit te wachten. Wij hebben daar een passende oplossing voor.

Waterkoker ontkalken

De meeste huishoudens zijn wel in het bezit van een waterkoker. Echter, zul je na enige tijd merken dat er kalkaanslag ontstaat aan de binnenkant van je waterkoker. In principe kan dit voor de mens geen kwaad. Echter, kan kalkaanslag wel aanzienlijk de waterkoker aantasten. Door kalkaanslag werkt je waterkoker niet alleen minder efficiënt, maar kan deze ook nog eens veel eerder stuk gaan. Om je waterontharder te ontkalken kun je kiezen om een mengsel van water en azijn te gebruiken. Zet je waterkoker met dit mengsel aan en laat het geheel koken. Zodra de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem uit met schoon water.

Koffiezetapparaat ontkalken

In Nederland drinken wij veel koffie. Of het nu om een koffiezetapparaat met bonen gaat, eentje met een filter of eentje met cups, ze werken allemaal met water. Daarom zal je om de zoveel tijd je koffiezetapparaat moeten ontkalken om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en niet voortijdig vervangen moet worden. Je koffiezetapparaat kun je, net als je waterkoker, ook ontkalken met een mengsel van water en azijn. Let wel op, azijn zou je leidingen kunnen aantasten. Daarom is het niet aan te raden dit vaak te gebruiken.

Je thermostatische apparaten kunnen stuk gaan of ontregeld worden door kalkaanslag, met als resultaat dat je verwarming te heet wordt in de zomer of juist helemaal uitstaat in de winter. De kans op corrosie en roest is door kalkaanslag ook veel groter, zeker in het geval van poreuze kalkaanslag. Hierdoor zal de reeds aanwezige kalk ervoor zorgen dan kranen en douchekoppen snel zullen roesten en een lelijke bruine roestkleur zullen krijgen.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Wasmachine ontkalken

Je wilt natuurlijk dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat. Logisch. Echter, heeft je wasmachine veel met kalkaanslag te maken. Daarom moet je deze regelmatig schoonmaken en ontkalken. Je wasmachine ontkalken is een tijdrovende klus. Als je niet gaat ontkalken, dan kan zich kalkaanslag vormen op het verwarmingselement, waardoor het langer duurt voordat het water warm is. Des te meer kalkaanslag, des te meer stroom je wasmachine verbruikt. Door kalkaanslag werkt je wasmachine dus minder efficiënt, wat jou meer geld kost. Op lange termijn kan je wasmachine zelfs stuk gaan door kalkaanslag.

Je wasmachine kun je ontkalken met speciale wasmachine-ontkalkingstabletten of ontkalkingsvloeistof. Gebruik deze echter niet te vaak, want dat is niet goed voor de wasmachine. Wil je op een natuurlijke manier je wasmachine ontkalken? Dan kan dit met azijn of soda. Dat doe je door een fles natuurazijn leeg te gieten in je wasmachine of door een half kopje soda in het wasmiddellade toe te voegen en de wasmachine leeg te laten draaien op 90 of 95 graden.

Douchekop ontkalken

Kalkaanslag op je douchekop is niet alleen vervelend, maar ziet er ook niet fris uit. Om je douchekop te ontkalken, draai je de douchekop los en leg je deze in een bakje met (verdund) schoonmaakazijn. Hierbij gebruik je ongeveer twee derde deel azijn en een derde deel water. Laat dan de douchekop een paar uur weken en spoel hem vervolgens goed door met water. Een handige tip is om je douchekop na het douchen meteen droog te maken. Hiermee voorkom je dat kalk zich gaat vormen.

Hoe vaak moet je apparaten ontkalken?

Hoe vaak je je huishoudelijke apparaten moet ontkalken hangt af van de frequentie waarmee je de apparaten gebruikt en hoe hard het water in jouw huis is. Dit kun je checken bij verschillende waterbedrijven of op www.waterhardheid.nl. De hardheid van het water betekent hoeveel milligram kalk er per liter water uit je kraan komt. Indien je water erg hard is, zul je vaker moeten ontkalken. Indien je de apparaten één of meer keer per dag gebruikt, dan moet je iedere maand wel een paar keer ontkalken.

theepot

Een waterontharder aanschaffen

Wij snappen als geen ander dat je geen zin en tijd hebt om vaak je huishoudelijke apparaten te ontkalken. Het is niet alleen een hoop gedoe, maar het neemt ook nog eens veel tijd in beslag. Daarom komen wij met een oplossing voor al je huishoudelijke apparaten in één: een waterontharder. Een waterontharder sluiten we namelijk aan op je waterleiding, waardoor al het water wat je huis binnenkomt wordt gefilterd. Het harde water wordt, door middel van de waterontharder, zacht en dus kalkvrij gemaakt. Hierdoor heb je in heel je huis kalkvrij water en dus geen kalkaanslag meer. Hoe makkelijk is dat? Twijfel je nog of heb je vragen over onze waterontharders? Neem dan contact met ons op.

Benieuwd naar welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?