Hoe poetsen een plezier wordt schoonmaken

5 beste tips tegen kalkaanslag

Kalkaanslag is vaak erg vervelend, maar helaas heeft vrijwel iedereen ermee te maken. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om kalkaanslag te verwijderen. In onze nieuwe blog benoemen wij de 5 beste tips tegen kalkaanslag. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat door hard water. Hard water is water dat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten in het leidingwerk, kraanwerk en huishoudelijke apparaten.

Kalkaanslag zorgt voor problemen


Kalkaanslag kan voor vele problemen zorgen
. Zo zorgt kalkaanslag ervoor dat je waterleidingen verstopt raken. Tevens zorgt kalkaanslag ervoor dat je huishoudelijke apparaten (sneller) stuk kunnen gaan en dat deze minder efficiënt werken en meer stroom verbruiken. Daarnaast zorgt kalkaanslag er ook voor dat je waterkranen verstopt raken of zelf stuk kunnen gaan en je wasmachine en vaatwasser hebben door het aanwezige kalk ook een kortere levensduur.

Je thermostatische apparaten kunnen stuk gaan of ontregeld worden door kalkaanslag, met als resultaat dat je verwarming te heet wordt in de zomer of juist helemaal uitstaat in de winter. De kans op corrosie en roest is door kalkaanslag ook veel groter, zeker in het geval van poreuze kalkaanslag. Hierdoor zal de reeds aanwezige kalk ervoor zorgen dan kranen en douchekoppen snel zullen roesten en een lelijke bruine roestkleur zullen krijgen.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Tip 1: Kalk in je badkamer verwijderen met (baking) soda

Baking soda kun je gebruiken om kalkaanslag in je badkamer te verwijderen. Doe wat baking soda op een vochtige doek en poets de plek met kalkaanslag. Dit geldt niet alleen voor de kranen, maar ook je douchekop. Je bent misschien wel even bezig met poetsen, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Tip 2: Kalk verwijderen uit je waterkoker

Als je op een natuurlijke manier de kalkaanslag uit je waterkoker wilt verwijderen, dan kun je dit doen door middel van azijn of citroensap en een schone theedoek. Zorg ervoor dat alle kalkaanslag onder een mengsel van half water, half azijn of citroensap staat. Kook eerst het mengsel en laat het mengsel daarna afkoelen alvorens het weggieten. Vervolgens spoel je je waterkoker om met schoon water totdat er geen azijn- of citroen geur meer is. Indien de kalkaanslag niet direct weg is, dan kun je het bovengenoemde proces nogmaals herhalen.

Tip 3: Kalk verwijderen uit je wasmachine

Je wasmachine is erg gevoelig voor kalkaanslag. Om de kalkaanslag uit je wasmachine te verwijderen, kun je een fles natuurazijn in je lege wasmachine gieten en dan de machine laten draaien op minimaal 90 graden of maximaal 95 graden. Hetzelfde kun je ook doen met een vaatwastablet of met een handje soda.

Tip 4: Kalk verwijderen uit je koffiezetapparaat

Kalk in je koffiezetapparaat kun je ook verwijderen met azijn. Dit doe je door je koffiezetapparaat aan te zetten met een paar theelepels schoonmaakazijn en wat water. Nadat ongeveer de helft is doorgelopen, zet je je koffiezetapparaat voor ongeveer een uurtje uit. Vervolgens kun je het apparaat weer aanzetten en een paar keer doorspoelen met water.

Tip 5: Gebruik een waterontharder

Wil jij jezelf de moeite en schoonmaaktijd besparen en wil je de steeds terugkerende schoonmaakklusjes voor het verwijderen van kalk voorkomen? Gebruik dan een waterontharder. Door een waterontharder te gebruiken, heb je te allen tijde zacht water, waardoor je nooit meer kalkaanslag hoeft te verwijderen. Met een waterontharder ben je niet alleen voor altijd verlost van kalkaanslag, maar kun je ervoor zorgen dat je huishoudelijke apparaten aanzienlijk langer meegaan en voorkom je eventuele dure reparaties aan je apparaten. Tevens is een waterontharder ook nog eens beter voor je huid en haar en kan het de klachten van droge huid, eczeem en psoriasis verzachten.

installateur_kinetico_bwo1

Ook toe aan een waterontharder

Ben jij kalkaanslag helemaal zat? Dat begrijpen wij heel goed. Daarom doe je er goed aan om een waterontharder aan te schaffen. Dit slimme apparaat zorgt ervoor dat je altijd zacht, kalkvrij water hebt, waardoor je dus nooit meer kalkaanslag hoeft weg te poetsen. Ideaal toch? Wij hebben een ruim assortiment aan waterontharder, voor iedere situatie en ieder gezin. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Benieuwd naar welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?