Werkt een magnetische waterontharder met even veel effect?

Je hoort er steeds meer over: een waterontharder. Niet alleen (grote) bedrijven maar ook particulieren zien steeds vaker het belang van een waterontharder in en schaffen er een aan. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Er zijn vele voordelen die een waterontharder met zich meebrengt. Echter, doet niet elke waterontharder wat ‘ie beloofd. Zo zijn er bijvoorbeeld magnetische waterontharders op de markt. Deze waterontharders beloven het water kalkvrij te maken, maar doen ze dat ook echt? Wij bespreken het in deze blog.

Waarom een waterontharder kopen?

Bijna ieder huishouden heeft wel te maken met kalk en kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten in jouw leidingwerk, kraanwerk en huishoudelijke apparaten. Kalkaanslag heeft nadelige gevolgen voor je huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, waterkoker, koffiezetapparaat, boiler etc. De verkalking kan er in het ergste geval voor zorgen dat er onherstelbare schade ontstaat aan deze apparaten. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat de apparaten minder efficiënt werken, waardoor je uiteindelijk hogere stroomkosten zult hebben. Onder andere om deze redenen kiezen vele mensen voor een waterontharder. Echter, wordt er vaak gekozen voor een magnetische waterontharder.

Wat is een magnetische waterontharder?

Een magnetische waterontharder, ook wel waterontharder magneet genoemd, is een apparaat die je plaatst op je waterleiding. Het idee van een magnetische waterontharder is dat het voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Zodra die twee delen zich combineren, dan ontstaat er kalksteen. Een waterontharder magneet zou dus, net als de traditionele waterontharder, ervoor moeten zorgen dat het kalk uit je water wordt gehaald. Een magnetische waterontharder is wel een stuk goedkoper vergeleken met een traditionele waterontharder.

Hoe werkt een magnetische waterontharder?

Kalkdeeltjes in je water zouden door de magneet geen kans maken om zich te hechten. Echter, zodra je water weer stilstaat is dit effect weg en stroomt er alsnog weer kalk mee uit je kraan. Daarnaast zou een waterontharder magneet pas kunnen werken bij een voldoende sterk magnetisch veld van minimaal 500+ Gauss. Echter, wordt dit niet altijd gehaald door de magneten in de handel. Bovendien zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van magnetische waterontharders en meerendeel wijst uit dat magnetische waterontharders niet doen wat ze zouden moeten doen.

De waterontharder magneet wordt op je waterleiding geplaatst en zou ervoor moeten zorgen dat kalk niet blijft plakken. Dit is echter geen oplossing, omdat kalk alsnog in je huishoudelijke apparaten, douche etc. komt, omdat de samenstelling van het water niet of nauwelijks wijzigt, waardoor je alsnog kalkaanslag blijft hebben.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Hoe werkt een traditionele waterontharder?

Een traditionele waterontharder is als het ware een filtersysteem dat de hardheid veroorzakende calcium- en magnesiumionen uit het water haalt door middel van een speciaal proces. Dit proces heet ionenwisseling. De ionenwisselaar verwijdert de calcium- en magnesiumionen uit het water door middel van speciale harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De geladen harsbolletjes zorgen ervoor dat het calcium en magnesium uit het water worden gefilterd. Dit proces heet regenereren en zorgt ervoor dat het hars met pekelwater schoongespoeld wordt waarna het pekelwater direct wordt afgevoerd naar het riool en dus niet in aanraking komt met het drinkwater.

Voordelen van een traditionele waterontharder

Een traditionele waterontharder heeft vele voordelen. Zo heb je te allen tijde zacht, smakelijk water. Hoe zachter het water, hoe minder kalk er in je water zit. Kalkvrij water zorgt ervoor dat je minder (tot geen) kalkaanslag hebt en dit heeft weer vele positieve bijkomstigheden, zoals het feit dat je huishoudelijke apparaten langer meegaan en efficiënter werken.

Daarnaast kun je uitgaan van een besparing tot wel 75% op schoonmaakmiddelen, shampoo, zeep en ontkalkingsmiddelen. Je kleding en textiel blijven ook langer goed en je hebt minder wasmiddel en wasverzachter nodig. Een groot voordeel is ook dat je geen kalkaanslag meer hebt op kranen, douchekoppen, sanitair en heb je geen last meer van glascorrosie of witte aanslag. Verder verzacht zacht water ook eczeem en psoriasis klachten en is het beter voor je huid en haar. Kortom, een waterontharder is het geld dubbel en dwars waard.

simplex-duplex-waterontharder

Toe aan een waterontharder die écht werkt?

Ben jij toe aan een waterontharder die écht werkt? Met de waterontharders van Bestewaterontharders.nl heb je een echte, traditionele waterontharder in huis die doet wat het beloofd. In ons assortiment hebben wij waterontharders voor elk gezin. Compacte waterontharders voor gezinnen tot 2 personen en grotere waterontharders voor gezinnen van 4+ personen. Tevens hebben wij waterontharders met twee cilinders in het assortiment, zodat je écht altijd zacht, kalkvrij water hebt. Benieuwd? Neem dan snel contact met ons op.

Benieuwd naar welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?