kalkaanslag problemen thuis

Waterontharder met magneet of een echte waterontharder?

Kalk is erg vervelend voor vele huishoudens. Helaas heeft het grootste deel van de Nederlands hier wel mee te maken. Kalk kan aanzienlijke schade aanrichten aan je huishoudelijke apparaten, leidingen, glaswerk en sanitair. Bovendien is kalkaanslag ook nog erg vervelend te verwijderen en slecht voor je lichaam, huid en haar. Echter, zijn er tegenwoordig vele apparaten op de markt die je kunnen helpen om kalkaanslag tegen te gaan. Maar welke apparaten zijn nu juist echt effectief? En hoe werken deze? Een veelgebruikt apparaat is de waterontharder met magneet, maar werkt deze wel echt en is deze even effectief als een echte waterontharder? Hier lees je meer over in onze blog.

Wat is een waterontharder met magneet?

Een waterontharder met magneet is een populair apparaatje dat je wellicht kent van de RTL 4 reclames. Ze worden vaak onder verschillende omschrijvingen aangeboden, zoals een magnetische waterontharder, magnetische ontkalker, water magneet, waterontharder-magneet, antikalk magneet, magneet ontkalker, kalkmagneet of magneet-waterontharder. Echter, komt dit allemaal op hetzelfde apparaatje neer. Het grote voordeel hiervan is de lage prijs. Vaak kun je al voor iets meer dan €100 een waterontharder met magneet aanschaffen. De vraag is, werkt het echt? Voordat wij het antwoord geven, willen wij eerst uitleggen hoe zo’n waterontharder met magneet nu eigenlijk werkt.

De verkopers van deze magnetische waterontharders beweren een effectieve methode tegen kalkaanslag te zijn doordat drinkwater door een magnetisch veld zou worden geleid, waardoor er een vermindering van de hoeveelheid gevormde kalkaanslag is, kalkaanslag minder hardnekkig zou moeten zijn en er een verwijdering van bestaande kalkaanslag zou moeten plaatsvinden (na 3 tot 6 maanden). Maar kloppen deze beweringen nu echt?

Waarom werkt een waterontharder met magneet niet

De waterontharder met magneet wordt heel eenvoudig, binnen enkele minuten, op je waterleiding geplaatst. De bedoeling van dit apparaatje is dat het kalk in je leidingen aan het magneet zou moeten vastplakken. Echter, werkt dit niet helemaal zo, omdat het kalk vervolgens alsnog in de waterkoker of douche terecht komt. Dit komt doordat de samenstelling van het water nauwelijks (of zelfs niet) veranderd, waardoor er dus alsnog kalk in je water aanwezig zal zijn. Het antwoord op de vraag of een waterontharder met magneet echt werkt is dus: nee. Tevens is er ook geen wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk werkt.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Waarom is een echte waterontharder beter dan een waterontharder met magneet?

Wanneer we spreken over een echte waterontharder, dan hebben we het over een waterontharder dat werkt op onthardingszout. Een echte, traditionele, waterontharder werkt door middel van een geavanceerde harsfilter in combinatie met een ionenwisselaar. In een eerdere blog hebben wij het gehad over de werking van een waterontharder. Zo’n waterontharder werkt dus op basis van onthardingszout.

Wanneer er water door de waterontharder stroomt, komt dit water in aanraking met de harsbolletjes in het harsfilter. Het harsfilter neemt dan de positieve kalkionen op en laat in plaats daarvan hetzelfde aantal positieve natiumionen los. Dit process wordt ionenwisseling genoemd. Hierbij stromen de onschadelijke natriumionen verder door de waterleiding en vormen ze geen bedreiging meer voor jezelf en je huishoudelijke apparaten. De schadelijke deeltjes worden door middel van ionenwisseling uit het leidingwater gefilterd en blijven in het harsfilter achter. De kalkionen worden dan automatisch naar het riool afgevoerd. Een echte waterontharder brengt vele voordelen met zich mee en het is een apparaat waar je jarenlang profijt van zult hebben.

Waterontharders van Bestewaterontharders.nl

De waterontharders die wij in ons assortiment hebben, zijn waterontharder van het merk Kinetico. Kinetico waterontharders zijn uiterst efficiënt, duurzam, compact en fluisterstil. In tegenstelling tot waterontharder met magneet, werken de Kinetico waterontharders echt.

Een ander bijkomend voordeel is dat onze waterontharders hydraulisch aangestuurd worden. Dit houdt in dat onze waterontharders zonder elektriciteit werken, maar op kinetische energie. Tevens hebben wij waterontharder met zowel een als twee cilinders in ons assortiment. Door gebruik te maken van een waterontharder met twee cilinders, de zogeheten duplex waterontharder, heb je echt altijd kalkvrij water.

ionenfilter

Toe aan een echte waterontharder?

Bij ons kun je terecht voor een echte waterontharder die werkt op basis van ionenwisseling en onthardingszout. Ben je kalkaanslag ook helemaal zat en ben je toe aan een echte waterontharder? Neem dan contact met ons op of doe de berekening om te zien welke waterontharder het beste bij jouw situatie past.

Benieuwd naar welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?