kalkaanslag witgoed

Waterhardheid voorkomen door een waterontharder

Water is lang niet altijd zacht. Sterker nog, water kan vaak ook erg hard zijn. In deze blog bespreken we waarom water hard, wat de oorzaak hiervan is en hoe een waterontharder hiertegen kan helpen.

Wat is waterhardheid?

Hard water is water waar veel kalk (calcium en magnesium) in zit. Doordat water onder de grond stroomt komen deze elementen in aanraking met het water. Magnesium en calcium komen het meest voor in krijt en kalk. Hoe meer magnesium en calcium er in het water zit, hoe harder het water wordt. De waterhardheid wordt gemeten in ‘Duitse Hardheid’ (dH). Het water wordt gewonnen op verschillende plaatsen, hierdoor is het water soms harder of soms zachter. Dit komt doordat niet op elke plaats, waar water gewonnen wordt, evenveel magnesium en calcium in het water zit. De waterhardheid verschilt dus per regio. In heel Nederland is het water relatief zacht. Dit komt omdat Nederland veel schoon drinkwater heeft.

De waterhardheid kan voor iedereen anders zijn. Sommige mensen zijn van mening dat water van 8 dH zacht is, waar anderen dit juist weer hard vinden. Dit ligt er maar net aan wat de wensen zijn van de gebruikers van de waterleiding.

Waterhardheid gehaltes

Zoals eerder benoemd, kan water zacht maar ook hard zijn. Er zijn enkele richtlijnen die de waterhardheid aanduiden.

0-4 dH Zeer zacht
4-8 dH Zacht
8-12 dH Gemiddeld
12-18 dH Vrij hard
18-30 dH Erg hard

Gemiddeld ligt de hardheid van drinkwater in Nederland rond de 7 a 8 dH. Waterleidingbedrijven hanteren vaak een ondergrens van 5,6 dh en een bovengrens van 12,5 dH. Het zachtste water in Nederland komt voor in Gelderland, Friesland en Flevoland.

Ook helemaal klaar met schrobben en ontkalken?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Problemen door hard water

Hard water kan voor verschillende problemen zorgen voor huishoudens. Ten eerste zorgt hard water voor meer kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat doordat magnesium en calcium deeltjes zich klemmen aan de waterleiding, kraan, douchekop, etc. In hard water zit veel magnesium en calcium, hierdoor is de kans op kalkaanslag veel groter dan bij zacht water. Ten tweede is hard water slecht voor uw huid. Door hard water heeft u namelijk meer kans op eczeem. Eczeem is een vorm van uitslag en hard water zorgt ervoor dat deze uitslag sneller voorkomt.

Ook zorgt kalkaanslag voor meer schoonmaakwerk. Kalkaanslag is relatief makkelijk te verwijderen, maar het kost nou eenmaal extra schoonmaakwerk en dat hoeft in principe niet zo te zijn. Doordat het er meer schoon te maken is, zijn er ook meer schoonmaakmiddelen nodig. Dit kost natuurlijk weer extra geld. Geld dat uitgegeven wordt aan iets wat heel makkelijk te voorkomen is.

Uit onderzoek is ook gebleken dat een vaatwasser meer zeep nodig heeft om de de vaat schoon te krijgen met het gebruik van hard water. Meer zeep betekent meer kosten en meer energiekosten want de vaatwasser verbruikt meer energie om de vaat goed schoon te krijgen. Deze kosten kunnen worden voorkomen door zacht water.

Hard water tast ook uw apparatuur en kranen aan. De meeste kranen kunnen slecht tegen kalkaanslag. Wanneer er eenmaal veel kalkaanslag in de leiding zit, zal de kraan gaan sputteren. De boilers zitten dan al meestal vol met kalkschilfers. Koffiezetapparaten kunnen slecht tegen hard water en zullen sneller stuk kunnen gaan.

Kalkaanslag kan ook voorkomen op ramen. Als het water op de ramen opdroogt, dan blijft er kalk over. Wanneer hard water opdroogt verdampen de pure watermoleculen maar de zwaardere kalkaanslag vormende deeltjes verdampen niet mee. Zo ontstaan dus de kringen of vlekken op het glas van de douche, strepen op de lak van de auto of de zojuist gewassen en/of gezeemde ramen in uw woonkamer. Hoe harder het water des te meer sporen.

Ten slotte smaakt hard water minder lekker dan zacht water. Water dat veel magnesium en calcium bevat en waarbij de waterhardheid erg hoog is, smaakt een bitterder ten opzichte van zacht water.

glas met kalkaanslag

Een waterontharder als oplossing

Wat kan een waterontharder voor u betekenen in het geval van hard water? Een waterontharder maakt hard water zacht en zacht water is in vele aspecten beter voor uw huishouden. Door een waterontharder heeft een vaatwasser minder zeep nodig om de vaat goed schoon te krijgen en uw huishoudelijke apparaten gaan veel langer mee gaan. Ook zorgt een waterontharder ervoor dat er geen kans is op nieuwe kalkaanslag en maakt het uw water aanzienlijk zachter en dus smakelijker en gezonder. Een waterontharder neemt de bittere smaak weg bij kraanwater, thee en koffie doordat er geen calcium en magnesium deeltjes meer aanwezig zijn.

Waterontharders van Bestewaterontharders.nl

Kortom, een waterontharder kan voor vele huishoudens dé oplossing zijn tegen hard water en alle problemen die hard water met zich meebrengt. Deze problemen kunnen vrijwel volledig worden opgelost door het gebruik van een professionele waterontharder. Bij Bestewaterontharders.nl hebben wij 5 verschillende waterontharders in ons assortiment. Zo is er voor ieder huishouden een geschikte waterontharder. Benieuwd naar onze waterontharders en welke waterontharder het beste is voor u situatie? Neem dan contact met ons op!

minder schoonmaak