welke moet ik kiezen

Verschillende soorten waterontharders

Een veelvoorkomend probleem bij vele huishoudens is kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat omdat de mineralen calcium en magnesium in leidingwater zitten. Vervolgens stapelen deze stoffen zich op en ontstaat er dus kalkaanslag in je huishoudelijke apparaten, waterleidingen en kraanwerk. Kalkaanslag kan gelukkig wel makkelijk worden voorkomen door het gebruik van een waterontharder, ook wel bekend als waterontkalker of waterverzachter. Een waterontharder maakt namelijk het harde water zacht.

Waarom kalkaanslag voorkomen?

Door kalkaanslag wordt het water hard. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag er aanwezig is. Een elektrisch apparaat consumeert bij kalkaanslag van 1 mm al 10% meer energie en bij 5 mm 25% meer. Bij kalkaanslag van 6,4 mm stijgt het verbruik met maar liefst 50%. Dit duidt erop dat kalkaanslag niet alleen slecht is voor je huishoudelijke apparaten maar ook nog eens voor je portemonnee.

Wat is een waterontharder?

Hard water is water dat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Een waterontharder is een slim en een efficiënt apparaat dat de hardheid van water door kalk verminderd, waardoor hard water zacht wordt.

De voordelen van een waterontharder

Door het gebruik van een waterontharder heb je altijd zacht water. Zacht water heeft geen negatieve invloed op je huishoudelijke apparaten, zorgt ervoor dat je kleding en textiel langer meegaan, is beter voor je huid en haar en kan je ook helpen om geld te besparen door lagere energiekosten, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, shampoo en zeep en langere levensduur van je huishoudelijke apparaten zoals een waterkoker, koffiezetapparaat en wasmachine.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Verschillende soorten waterontharders

Waterontharders zijn er in drie soorten. Zo heb je de magnetische waterontharder, een waterontharder die werkt op zout en een waterontharder met filters. Ieder soort heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 • De magnetische waterontharder

  Een magnetische waterontharder werkt op magnetisme en zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar hechten. Deze waterontharder is als het ware een magneet die op de waterleiding wordt geplaatst. Het grootste voordeel hiervan is de lage prijs. Je kunt namelijk al rond een paar tientjes een magneet aanschaffen. De effectiviteit van magneet waterontharders zijn namelijk nog nooit bewezen.

 • De waterontharder op basis van zout

  Een waterontharder kan ook werken op basis van regeneratiezout, ook wel onthardingszout genoemd. Deze waterontharders hebben vaak twee cilinders, maar zijn er ook in een 1-cilinder uitvoering. De eerste cilinder bevat kunstharskorrels die het calcium en magnesium uit het water onttrekken en vervolgens het natrium toevoegen uit de tweede cilinder. Cilinder twee bevat het regeneratiewater. Deze spoelt de kunstharskorrels wanneer deze verzadigd zijn. Het kalkwater wordt vervolgens afgevoerd naar het riool en het schone, kalkvrije water trekt verder door de leidingen.

  Deze waterontharder kun je zo plaatsen dat je overal in huis zacht water krijgt. Het enige kritiekpunt is dat dit soort waterontharders een aardige investering is. Echter, is het de investering meer dan waard gezien de vele voordelen die deze waterontharders met zich mee brengen. Wij verkopen alleen waterontharders met een ionenwisselaar en een regeneratieproces met zout.  Bekijk hier alles over de meest effectieve waterontharders van dit moment. 

 • De waterontharder met filter

  Een waterontharder met filter filtert de kalk uit het water dat door de leidingen stroomt. Er blijft wel een kleine hoeveelheid kalk achter, maar het merendeel wordt wel tegengehouden door de filter. Dit type waterontharder werkt met watertonnen. Deze zijn vrij goedkoop (€29) en deze kun je gemakkelijk meenemen. Op deze manier heb je toch overal vrij zacht water tot je beschikking. Een minpunt hiervan is wel dat het onderhoud vrij prijzig is. De filters moet je namelijk los erbij kopen en deze zijn niet goedkoop. Verder is de actieve kool in de filters niet milieuvriendelijk, omdat deze niet recyclebaar is. De filters zelf kun je ook niet reinigen en dus ook niet hergebruiken.

verschillende soorten ontharders

Waterontharders van Bestewaterontharders.nl

Bij Bestewaterontharders.nl bieden van waterontharders aan van de hoogste kwaliteit aan van het merk Kinetico. Kinetico waterontharder werken zonder stroom, hierdoor zijn ze makkelijker te plaatsen omdat er geen stroomsysteem aanwezig is. Een ander groot voordeel is dat ze compact zijn. De Kinetico waterontharders nemen relatief weinig plek in beslag en daarom kun je ze zelfs op kleine plekken in huis kwijt.

Benieuwd naar welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?