Kwaliteit van
onthardingszout

Gebruik altijd het juiste zout

  • Onthardingszout

Verschillende soorten onthardingszout

Als je een groot bedrag investeert in een waterontharder, wil je dat deze zo lang en goed mogelijk meegaat en blijft functioneren. Wat sommige mensen misschien al weten is dat je speciaal onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd, moet gebruiken voor de regeneratie van het harsfilter, die in de waterontharder zit.

Regeneratiezouten zijn uiterst zuivere zouten die je in verschillende vormen kunt verkrijgen. Ze worden gemaakt in tabletvorm, als korrels en als blokken. De markt biedt enorm veel verschillende soorten zout aan, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom gaan wij je vertellen wat het beste is voor jouw waterontharder.

Waarom is onthardingszout belangrijk?

Een waterontharder is bij wijze van spreken een geavanceerde filter. De filter haalt, door middel van natrium geladen hars, de calcium- en magnesiumionen uit het water. Dit gebeurt doordat kalk zich vastbindt aan de hars. Het gebruik van regeneratiezout zorgt ervoor dat de hars weer wordt vrijgemaakt van de opgenomen kalk.

Hoe vaker je dit moet doen, hoe meer regeneratiezout er natuurlijk wordt verbruikt. Er zijn eenvoudige waterontharders die met een tijdschakelaar werken. Waterontharders met een tijdschakelaar regenereren op vaste tijdstippen.

Kinetico waterontharders leert aan de hand van je waterverbruik, wanneer hij moet regenereren. Hierdoor wordt er minder onthardingszout verspild en meer bespaard voor als het nodig is (als je water verbruikt). Als je langere tijd weg van huis bent en dus minder water gebruikt, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, zal de Kinetico waterontharder het ook rustiger aan doen.

Belang van onthardings zout
onthardingszout soorten

Soorten regeneratiezouten

Er zijn verschillende manieren waarop regeneratiezout kan worden gewonnen. Je kunt gebruik maken van verschillende soorten van onthardingszout: rotszout, ingedampt zout en zeezout. Hieronder worden hun eigenschappen uitgelegd.

  1. Ingedampt zout
    Dit zout wordt uit ondergrondse mijnen gewonnen en daarna grondig bewerkt. Ingedampt zout is hierdoor de meest effectieve en het zuiverste soort regeneratiezout. Het zout zorgt er ook voor dat je waterontharder langer schoon blijft. Het gewonnen zout uit de mijnen wordt ingedampt. Het ingedampte zout bevat tussen de 99,6% en 99,99% natriumchloride. Het wordt vacuüm geperst tot tabletten, die hard blijven. Het voordeel hiervan is dat het water in de ontharder vrij rond circuleert, zodat er geen zoutpap ontstaat, wat bij andere soorten regeneratiezout wel kan gebeuren.

  2. Rotszout
    Rotszout wordt als natuurlijk mineraal uit de bodem gewonnen. De korrels van rotszout zijn ruw en weinig bewerkt. Ze hebben een onoplosbaarheidsgehalte van 0,5% tot 1,5% en bestaan voor 99% uit natriumchloride. Rotszoutkorrels zijn heel effectief, maar bevatten veel onzuiverheden, omdat ze zo goed als onbewerkt zijn. De onzuiverheden van de korrels zorgen ervoor dat er eerder aanslag ontstaat. Daarom zul je je waterontharder, als je dit type zout gebruikt, vaker moeten reinigen.

  3. Zeezout
    Zeezout wordt ook wel zonnezout genoemd en wordt gewonnen door het verdampen van zeewater in de zon. Het verdampen van zeewater zorgt ervoor dat het zout achterblijft. Het zout bevat 85% natriumchloride en zit qua onzuiverheden van de korrels tussen ingedampt zout en rotszout in. Zeezout vervuilt door het lagere aantal onzuiverheden minder dan rotszout, maar meer dan het ingedampte zout. Zeezout is verkrijgbaar in korrels en kristallen.

Dus: welke zout heb je nodig voor je waterontharder?

De vraag is nu welk soort onthardingszout je het beste kunt kopen. Welk zout het meest geschikt is hangt af van welke waterontharder je hebt en het type: handmatig, halfautomatisch of volautomatisch.

Het advies is om alleen onthardingszout te kopen dat bij het systeem en het type van je waterontharder past. In veel gevallen leveren de leveranciers passend, en tevens het geschikte, zout voor het systeem dat je hebt.

Voor Kinetico waterontharders geldt overigens hetzelfde. Voor de Kinetico Premier Compact waterontharders zijn er zoutblokken van vier kilogram per stuk. Deze zoutblokken zijn alleen te gebruiken voor dit type (Kinetico) waterontharder.

In het kort: gebruik altijd regeneratiezout en geen gewoon zout. Regeneratiezout is het meest zuivere zout dat er is en garandeert de levensduur van je waterontharder. Zo gaat je waterontharder zo lang mogelijk mee en blijft hij zo goed mogelijk functioneren.

onthardingszout

Bent jij ook klaar met schoonmaken?

Bereken welke waterontharder het best past in jouw situatie

Beste prijs, beste service en beste garantievoorwaarden.

Kinetico onderscheidt zich van de concurrentie door de scherpe prijsstelling en de wijze waarop de waterontharders door onze professionele installateurs worden geïnstalleerd. De waterontharders worden volledig volgens de voorschriften geplaatst. De waterontharder wordt bij voorkeur direct na de watermeter aangesloten zodat de gehele woning wordt voorzien van zacht water. Samen met jouw gaan onze erkende installateurs op zoek naar de meest geschikte plek om de waterontharder te laten plaatsen. Plan nu gratis en vrijblijvend een afspraak in met een van onze adviseurs.

zachte huid