minder schoonmaak

Minder tijd besteden aan schoonmaken? Het is mogelijk!

Ook zo'n hekel aan poetsen en schoonmaken? Het is nochtans een klusje waar je niet onderuit kunt. Schoonmaken vormt een essentieel onderdeel van elk huishouden, maar het is niet altijd een feest. Liefst willen we zo weinig mogelijk poetsen en onze vrije tijd besteden aan leuke dingen. Dus moeten we op zoek naar efficiënte oplossingen om poetsen tot een minimum te beperken. Minder tijd besteden aan schoonmaken en de klus toch even goed en misschien zelfs beter klaren? Het kan met onderstaande tips.

Maak vooraf een schoonmaakrooster

Alles begint bij een goede planning. Een schoonmaakrooster is hierbij het ideale hulpmiddel. Zo weet je precies wat je op welk moment moet doen. Je kunt bovendien handig terugzoeken in de voorbije weken wanneer welk deel van je huis een schoonmaakbeurt gekregen heeft. Hang het rooster op een goed zichtbare plaats en vink af wat voorbij is. Goed voor de moraal. Wees realistisch. Je hoeft niet elke dag bezig te zijn met schoonmaken en ook niet alles in je huis hoeft een wekelijkse schoonmaakbeurt te krijgen.
Opgeruimd staat netjes schoonmaken

Opgeruimd staat netjes

Wist je dat je eenzelfde oppervlakte soms in slechts de helft van de tijd kunt poetsen? Zoveel scheelt het wanneer alles netjes opgeruimd is. Zonder ditjes en datjes en een hoop rommel van de kinderen gaat het dubbel zo snel. Speelgoed kan je bijvoorbeeld in bakken wegbergen en je kast is wellicht even mooi met iets minder decoratie. Minder accessoires in huis zorgen ervoor dat minder stof zich kan ophopen op vervelende plekken en dus ook dat je minder hoeft te poetsen. Een win-winsituatie.

Hoe poetsen een plezier wordt

Poetsen gaat nog zo vlot wanneer het ook een leuke activiteit wordt. Muziek kan hiervoor zorgen. Zet een leuk deuntje op, poets op het ritme van een uptempo nummer en je zal merken dat je minder opziet tegen het schoonmaken. Een aangename geur doet eveneens wonderen. Gebruik geurstokjes of steek een geurkaars aan voor het poetsen. En ook de aangename geur van schoonmaakmiddelen geeft je achteraf een gevoel van voldoening. Wanneer het lekker ruikt, krijg je het gevoel dat het echt schoon is.
Hoe poetsen een plezier wordt schoonmaken
schoonmaken een plezier

Laat anderen een deel van het werk doen

Woon je niet alleen? Dan hoef je je ook niet de eindverantwoordelijke voor al het schoonmaakwerk te voelen. Zet je medebewoners aan het werk. Dit kan zelfs subtiel, zonder dat ze het doorhebben. Vraag hen om hun bord in de vaatwasser te steken, laat hen hun bureau opruimen, vraag hen om hun vuile was niet te laten rondslingeren en die onmiddellijk in de wasmand te doen. Veel kleintjes maken één groot en jij kan direct poetsen zonder eerst een halve kamer op te ruimen.

Bespaar uren poetsen met een waterontharder

Bovenal is het interessant om een waterontharder te kopen. Die zet hard water om in zacht water en dit biedt vele voordelen, niet enkel bij het poetsen trouwens. Naast dat het toestel ook je poetstijd drastisch inkort, is de waterontharder ook goed voor huid en haar, blijft je was langer nieuw en krijgen je huishoudelijke apparaten er een langere levensduur door. Dit komt doordat er geen vervelende witte vlekken en kringen meer zijn op kranen, tegels, douche wanden, vloeren en ramen. Een bijkomend voordeel bij zacht water is dat je minder poetsproduct nodig hebt.

Waterontharder kopen?

Kijk welke het best bij jou past!