kalk citroen water

Kalkaanslag tegengaan met een waterontharder

Kalk komt in huishoudens veel voor. Iedereen kent het wel: kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaat en de douchekop. Kalk is in principe niet schadelijk voor uw lichaam, maar het kan wel irritatie aan de huid veroorzaken. Ook zorgt kalk er voor dat bepaalde huishoudelijke apparaten sneller slijten en minder lang mee kunnen gaan. Dit is natuurlijk nooit fijn, maar kan wél worden voorkomen. In deze blog leest u hoe kalkaanslag kan worden voorkomen.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat vaak in waterleidingen, kraanwerk en huishoudelijke apparaten. Het kalkaanslag vormt zich doordat het water veel calcium- en magnesiumionen bevat. Hierdoor wordt het water hard en ontstaat er veel kalk in een waterleiding of uw huishoudelijke apparaten. Des te harder het water, des te meer kalkaanslag er aanwezig is. Bij kalkaanslag van ongeveer 1 mm consumeert een elektrisch apparaat al 10% meer energie. Bij 5 mm is dit 25 % meer en bij een kalkaanslag vanaf 6,4 mm stijgt het verbruik met maar liefst 50 %. Kalkaanslag is dus niet alleen slecht voor uw huishoudelijke apparaten, maar ook nog eens slecht voor de portemonnee.

Problemen door kalkaanslag

Kalkaanslag zorgt voor veel problemen in uw huis. Ten eerste zorgt kalkaanslag ervoor dat de waterleidingen verstopt raken. Ook zorgt kalkaanslag ervoor dat huishoudelijke apparaten verstopt raken. Hoe hoger de hardheidsgraad, hoe hoger de temperatuur van het water, hoe hoger de kalkaanslag zal zijn.

Ten tweede zullen ook waterkranen verstopt raken of kunnen deze zelfs stuk gaan. Als er teveel kalkaanslag in de kranen aanwezig is, zal de kraan uiteindelijk stuk gaan. Een vaatwasser of een wasmachine gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, maar als er kalkaanslag ontstaat in de machines, is er een grote kans dat deze stuk gaan of veel minder lang mee gaan dan normaal. Een nieuwe wasmachine aanschaffen is natuurlijk vrij prijzig en is het dus erg zonde om dit te laten gebeuren.

Ten derde kunnen thermostatische apparaten stuk gaan of ontregeld worden. Dit kan ervoor zorgen dat uw verwarming te warm wordt in de zomer of juist helemaal uitstaat in de winterperiode. Warmwatertoestellen zoals een boiler kunnen buiten gebruik raken. De warmteproductie van warmwatertoestellen verminderd ook sterk door de kalkaanslag. Hierdoor wordt warm water dus extra duur.

Ten vierde kost kalkaanslag u heel erg veel geld. Dure huishoudelijke apparaten kunnen sneller kapot gaan en zijn dus eerder toe aan vervanging. Wasmachine vereist meer wasmiddel, waardoor u vaker wasmiddel moet kopen. Door kalkaanslag moet u ook meer en vaker de badkamer, raamkozijnen, etc. schoonmaken. Dit neemt onnodig veel tijd in beslag en wasmiddel kost natuurlijk ook geld.

Ten slotte is de kans op corrosie of roest veel groter. Zeker als het gaat om poreuze kalkaanslag. Dit houdt in dat bestaande kalk ervoor zorgt dat kranen of bijvoorbeeld douchekoppen snel zullen gaan roesten en een lelijke bruine kleur zullen krijgen. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten.

Ook helemaal klaar met schrobben en ontkalken?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Een waterontharder als oplossing tegen kalkaanslag

Een waterontharder biedt zeker de oplossing tegen kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat doordat water gemengd wordt met calcium- en magnesiumionen. Hierdoor wordt het water hard. Hard water bevat veel kalk. Deze blijft achter in de waterleidingen of huishoudelijke apparaten en hierdoor zullen de apparaten beschadigen of zelfs kapot gaan.

Een waterontharder zorgt ervoor dat hard water zacht wordt gemaakt. Dit proces verloopt erg snel en gemakkelijk. Een waterontharder scheidt het water van de calcium- en magnesiumionen en zorgt ervoor dat het zachte water uw huishoudelijke apparaten kan bereiken. Ook zorgt een waterontharder ervoor dat bestaande kalkaanslag zal verdwijnen. Bestaande kalk is ontstaan doordat hard water in de leidingen gestroomd heeft en zo uw huishoudelijke apparaten bereikt heeft. Door het aanschaffen van een waterontharder zal bestaande kalk niet meer terugkeren en zal er geen plek meer zijn voor nieuwe kalk.

Waterontharders van Bestewaterontharders.nl

Bent u het zat om kalkaanslag weg te poetsen en om onnodig extra kosten te maken door kalkaanslag? Een waterontharder biedt dan de oplossing. Door het gebruik van een waterontharder heeft u geen last meer van kalkaanslag en gaan uw huishoudelijke apparaten langer mee. Tevens hoeft u geen kalkaanslag meer weg te poetsen en bespaart u op schoonmaakmiddelen. Ideaal toch? Bij Bestewaterontharders.nl hebben wij 5 verschillende waterontharders in het assortiment, geschikt voor elke gezinssamenstelling. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op!

kalkaanslag problemen thuis