Zachtwater douche

Is zacht water beter voor je huid?

Zacht water is water dat vrij is van kalk (mineralen als magnesium en calcium). In Nederland komt nergens van nature zacht water uit de kraan. Dit komt doordat het water voornamelijk wordt gewonnen uit de bodem. Die bodem bevat relatief gezien veel kalk. Zacht water wordt over het algemeen gezien als zacht bij een hardheid van 0 dH. In Nederland is de waterhardheid tussen de 6 en 14 dH.

De werking van een waterontharder

Om hard water te verzachten verwijderen waterontharders de magnesium- en calciumionen, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kalkaanslag, uit het kraanwater. Wij gebruiken hiervoor een ionenwisselaar: een onthardingscilinder met daarin parels van kunsthars. Het water uit de leidingen stroomt eerst de ionenwisselaar binnen, waar de harsparels de kalk ionen aan zich binden, alvorens naar de kraan te stromen als zacht water.

Ionenwisselaarshars is erg effectief in het binden van de kalkstoffen, maar heeft als nadeel dat de harsbollen na enkele dagen (afhankelijk van het watergebruik en de capaciteit van de cilinder) verzadigd raken. Wanneer de kunsthars verzadigd is wordt een regeneratieproces automatisch in gang gezet door de besturingscomputer van de ontharder. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid leidingwater verzout in een vat met zoutkorrels en wordt het zoute water vervolgens door de ionenwisselaar gespoeld. Tijdens dit proces, dat 15 minuten of langer kan duren, worden de harsparels schoongespoeld en de calcium- en magnesiumdeeltjes naar het riool afgevoerd. Als laatste stap wordt ook het zout uit de wisselaar gespoeld, waarna de ontharder weer als nieuw werkt en nog met gemak jarenlang meegaat.

Een waterontharder verwijdert het kalk uit het water en maakt het water dus zacht. Zacht water heeft vele voordelen, zoals zachtere was, schonere kleding en het verwijderen van kalkaanslag. Een waterontharder kan tevens huid en haren hun glans teruggeven en in betere conditie brengen. Dit kan omdat hard water je huid rood en droog maakt. Bestaande huidcondities zoals eczeem kunnen verergeren door het gebruik van hard water bij het douche of het nemen van een bad.

Uw volgende wasje draaien met écht gefilterd water? Binnenkort al douchen met water dat zacht is voor uw huid?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Zacht water helpt tegen eczeem

De oorzaak van deze vervelende en jeukende huidaandoening is een ontstekingsreactie van de huid. Eczeem is helemaal niet vies – je kan de huid gewoon aanraken – en gelukkig ook niet besmettelijk. De precieze oorzaak van eczeem is moeilijk te achterhalen, maar er zijn wel bepaalde triggers, factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan ervan. Eczeem kan erfelijk bepaald zijn of ontstaan door allergene factoren zoals bijvoorbeeld rubber of niet allergene middelen zoals water en zeep. Droge lucht, droge huid en stress kunnen eczeem erger maken. Liever voorkomen dan genezen? Dat is in dit geval ook zo.

Het komt hierboven vaak terug: een droge huid is misschien wel één van de hoofdredenen voor het verschijnen van eczeem. Een waterontharder is hier de ideale oplossing voor. Die zorgt ervoor dat kalk en andere onzuiverheden uit het water verdwijnen en zo heeft het water waarmee je gaat douchen en je handen wast een veel minder uitdrogend effect. Het water wat nu uit de kraan komt is namelijk onthard – zacht – en niet vervelend voor de huid.

Zacht water zorgt voor schonere was

Zacht water zorgt ervoor dat je was minder snel slijt. Handdoeken, textiel en kleding gaan een stuk langer mee. Doordat de kleding en handdoeken minder snel slijten, worden ze minder snel oud. Handdoeken die slijten en oud worden zullen niet meer zo zacht zijn als voorheen. Harde handdoeken zijn niet lekker om mee af te drogen en zijn slecht voor je huid. De huid wordt hier heel droog en ruw van. Dit kan voorkomen worden door een waterontharder te gebruiken. Deze verwijdert het kalk uit het water. Hierdoor worden je handdoeken, textiel en kleding niet meer zo hard als voorheen en kun je langer genieten van zachte handdoeken en je kleding.

vermindering van eczeem

Hard water is slecht voor je haar

Door vaak je haar te wassen met hard water, wordt je haar droger en is het lastiger om je haar te kammen. Het is voor je haar dus ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je doucht met zacht water, hierdoor blijft je haar zacht, schoon en glanzend. Tijdens het douchen is ook dan ook onnodig om crèmespoeling te gebruiken. Bij zacht water blijven er minder kalkresten in je haar, dit zorgt voor zachter haar. Bij zacht water hoef je minder shampoo of douchegel te gebruiken.

Als conclusie kunnen wij zeggen dat zacht water op vele gebieden beter is voor je huid in vergelijking met regulier – hard – water wat doorgaans uit de kraan komt. Daarom is het gebruik van een waterontharder sterk aan te raden. Een waterontharder helpt tegen eczeem, zorgt ervoor dat je handdoeken, textiel en kleding minder hard zijn en is beter voor je haar. Benieuwd wat welke waterontharder het beste past bij jouw thuissituatie? Neem dan contact met ons op en onze ervaren adviseurs helpen je graag de juiste keuze te maken.

hard water slecht voor haren