Hoe werkt een waterontharder precies

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat steeds populairder wordt bij zowel bedrijven als particulieren, omdat steeds meer mensen het belang van gezond drinkwater inzien en de voordelen van een waterontharder voor zichzelf ontdekken. Er zijn verschillende soorten waterontharder op de markt zoals magnetische waterontharders, waterontharder op basis van zout en waterontharders met filter. De werking van een waterontharder is afhankelijk van het type waterontharder. Bij Bestewaterontharders bieden wij waterontharders van het merk Kinetico aan die werken op basis van zout.

Hoe werkt een waterontharder op basis van zout?

In een waterontharder wordt hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes geleid. Dit cilinder wordt de ionenwisselaar genoemd. Het kalk blijft dan aan deze bolletjes kleven en op deze manier wordt het kalk uit het water verwijderd. Dit process wordt regenereren genoemd. Tijdens het regeneratieprocess wordt het hars schoongespoeld met pekelwater waarna het pekelwater direct wordt afgevoerd naar het riool. Na een aantal dagen zijn de kunsthars bolletjes verzadigd met kalk en moeten deze worden ontdaan van de ongewenste stoffen. Dit is dus het regeneratieprocess. Dit process gebeurt automatisch zodra de bolletjes verzadigd zijn. Je hebt er dus geen omkijken meer naar.

Belangrijk om te weten is dat het pekelwater nooit in aanraking komt met het drinkwater. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat het water zout smaakt, want dit is ook niet het geval. Door het bovengenoemde process wordt het water zacht, omdat het geen kalk meer bevat. Hierdoor smaakt het water stukken lekkerder en heeft het vele voordelen voor je huishouden.

Regeneratiezout voor de waterontharder

Een waterontharder op basis van zout werkt uiteraard op basis van zout. Dit zout heet regeneratiezout, ook wel onthardingszout genoemd. Er zijn verschillende soorten regeneratiezout beschikbaar. Regeneratiezouten zijn uiterst zuivere zouten. Deze zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals in tabletvorm, als blokken of als korrels. Door te investeren in kwalitatief goed regeneratiezout weet je zeker dat je waterontharder optimaal zal presteren en jarenlang goed blijft functioneren. Bij Bestewaterontharders bieden wij ook verschillende typen regeneratiezouten aan, perfect geschikt voor de waterontarders uit ons assortiment.

Ook toe aan een waterontharder?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Simpex en duplex waterontharders

Waterontharder op basis van zout heb je ook in verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende waterontharder is er een met 1 cilinder, maar je hebt ze ook in een 2 cilinder uitvoering. Een waterontharder met 1 cilinder noemen we een simplex waterontharder en een waterontharder met 2 cilinders noemen we een duplex waterontharder. De werking tussen deze twee typen waterontharders verschilt daarom ook van elkaar. Bij beiden waterontharders wordt het regeneratieprocess automatisch gestart.

De meeste waterontharders hebben 1 cilinder (ionenwisselaar). Zodra de cilinder verzadigd raakt met kalk, wordt hij geregenereerd. Omdat dit type maar één cilinder heeft, zal tijdens het regenereren het water niet worden onthard. Hierdoor heb je tijdens geen zacht water. Wanneer de simplex waterontharder klaar is met regenereren, heb je direct weer zacht water tot je beschikking.

Een duplex waterontharder daarentegen beschikt over 2 cilinders. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer de ene cilinder verzadigd is met kalk en geregenereerd wordt, blijft de andere cilinder gewoon doorwerken en het water ontharden. Zo heb je letterlijk altijd zacht water, omdat een duplex waterontharder continu doorgaat met water ontharden.

Bij Bestewaterontharders hebben wij zowel simplex als duplex waterontharders in ons assortiment. Zo kun je zelf kiezen welke waterontharder meer geschikt is voor jouw situatie of welke waterontharder jouw voorkeur heeft.

simplex-duplex-waterontharder

Waarom kiezen voor een waterontharder van Bestewaterontharders?

Bij Bestewaterontharders hebben wij een ruim assortiment aan waterontharders van het merk Kinetico, geschikt voor elke situatie en elk gezin. Kinetico waterontharders staan wereldwijd bekend als uiterst efficiente, duurzame en compacte waterontharder die jarenlang meegaan. Zo hebben wij kleine, compacte waterontharders voor een klein gezin of grotere waterontharder voor een groot gezin. Bij ons kun je ook terecht voor zowel een simpex als een duplex waterontharder.
Kortom, als je op zoek bent naar een waterontharder van topkwaliteit ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen je adviseren over welke waterontharder het beste past in jouw situatie en plaatsen te waterontharder bij jou in huis zodat je volledig bent ontzorgd. Voor vragen of professioneel advies, neem gerust contact met ons op.

Benieuwd naar welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?