facts and myths

Feiten en fabels over waterontharders

Waterontharders worden steeds populairder en steeds meer particulieren en bedrijven zien het nut ervan in. Jammer genoeg zijn er nog steeds veel verhalen in de omloop over vermeende negatieve aspecten van het ontharden van water. Ook zijn er nog steeds nogal wat onduidelijkheden over het ontkalken van water. In deze blog behandelen wij de feiten en de fabels over het ontkalken van water, zodat jij daadwerkelijk op de hoogte bent van wat er wel en niet waar is betreft het ontkalken van water.
Fabels

Bronwater is gezonder dan kraanwater

De kwaliteit van het kraanwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit. Als we kijken naar de gezondheidsaspecten van het kraanwater in Nederland, kunnen we concluderen dat Nederland een van de landen is waarin kraanwater van erg goede kwaliteit is en erg schoon is. Sterker nog, ons kraanwater is onderworpen aan veel strengere kwaliteitseisen dan bronwater uit de fles. Je verwacht het niet, maar bronwater uit de fles voldoet niet altijd aan de drinkwaternormen. In Nederland wordt het drinkwater op grond van wettelijke voorschriften gecontroleerd op 65 stoffen. In het Warenwetbesluit Verpakte Waters staan de kwaliteitseisen van flessenwater. Hierin staat slechts va 15 stoffen beschreven wat de minimale of maximale hoeveelheid mag zijn in het water. Verder is bronwater vaak verschillend in samenstelling. Hierdoor is het erg lastig na te gaan waar het water uit de fles nu precies uit bestaat. Daarnaast wordt veel kraanwater (leidingwater) uit de bodem gewonnen. In feite kun je dit dan ook bronwater noemen.

Onthard water smaakt zout

Voor het ontharden van kraanwater worden de mineralen calcium en magnesium aan het water onttrokken. Deze worden dan vervangen door het mineraal natrium. Pas op het moment dat natrium een verbinding aangaat met chloor, wordt het zout en gaat het water dus ook zout smaken. Wij van Bestewaterontharder.nl voegen alleen natrium toe aan het water en niet chloor. Hierdoor smaakt het water dus niet zout.

Uw volgende wasje draaien met écht gefilterd water? Binnenkort al douchen met water dat zacht is voor uw huid?

Neem vandaag nog contact met ons op.

Feiten

Zacht water verwijdert reeds aanwezige kalk

Zacht water wordt ook wel agressief water genoemd. Dit klinkt misschien niet zo positief, maar dit is het wel. Een waterontharder haalt alle kalk uit het water. Hierdoor kan onthard water de kalk die reeds aanwezig is in de leidingen, wasmachine, waterkoker etc. opnemen en verwijderen wat er uiteindelijk voor zorgt dat uw leidingen en apparaten kalkvrij zijn. Een win-win situatie! Zacht water wordt agressief water genoemd omdat zacht water net als de (agressieve) schoonmaakmiddelen een reinigende werking heeft. Kalkvrij water is in tegenstelling tot de agressieve schoonmaakmiddelen wel goed voor het milieu. Tevens worden de agressieve schoonmaakproducten overbodig door het gebruik van een waterontharder. Deze producten zijn nodig voor het verwijderen van kalkaanslag aan de douchecabine, kranen, waterkoker, koffiezetapparaat en andere soortgelijke apparaten. Door het gebruik van een waterontharder heb je alleen nog maar zacht water in plaats van hard water met veel kalk.

Waterontharders zijn goed voor het milieu

Het is een feit dat waterontharders goed zijn voor het milieu. Dit komt doordat een waterontharder het gebruik van schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en lichaamsverzorgingsproducten verminderd. Ook kan het gebruik van ontkalkers aanzienlijk worden verminderd of zelfs volledig worden gereduceerd. Ben je in het bezit van een Quooker, boiler, waterkokers etcetera, dan kan een waterontharder leiden tot een hoger rendement van verwarmingselementen van deze apparaten. Kortom, besparen op huishoudelijke producten en een hoger rendement halen uit je huishoudelijke apparaten is mogelijk door het gebruik van een waterontharder. Verder kan een waterontharder ook zorgen voor een vermindert verbruik van shampoo, zeep en schoonmaakmiddelen. Dit komt doordat kalk zich bindt aan deze producten. In feite is het zo dat het kalk aanwezig in het water eerst geneutraliseerd moet worden door deze producten. Pas daarna kunnen de producten hun werk doen. Dit houdt dus in dat er meer product wordt verbruikt door gebruik van hard water. Een waterontharder zorgt ervoor dat het water zacht en kalkvrij wordt. Hierdoor bespaart je shampoo, zeep en schoonmaakmiddelen. Goed voor het milieu en natuurlijk goed voor de portemonnee.

voordelen zachtwater