eczeem verminderen

4 tips om eczeem te verminderen

Eczeem, iedereen heeft er al over gehoord. En niemand wil het. Maar wat is eczeem nu precies? En hoe krijg je het? De oorzaak van deze vervelende en jeukende huidaandoening is een ontstekingsreactie van de huid. Eczeem is helemaal niet vies - je kan de huid gewoon aanraken - en gelukkig ook niet besmettelijk. De precieze oorzaak van eczeem is moeilijk te achterhalen, maar er zijn wel bepaalde triggers, factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan ervan. Eczeem kan erfelijk bepaald zijn of ontstaan door allergene factoren zoals bijvoorbeeld rubber of niet allergene middelen zoals water en zeep. Droge lucht, een droge huid en stress kunnen eczeem erger maken. Liever voorkomen dan genezen? Volg dan onderstaande tips.

1. Verzorg je huid goed

Het is uitermate belangrijk om te verhinderen dat je huid gaat uitdrogen en dus vatbaarder is voor eczeem. Ga dus niet te vaak in bad of onder de douche, zeker niet meer dan drie keer in de week. Gebruik hiervoor water dat niet te warm is en een minimum aan zeep of – nog beter – vervang die door bad- of doucheolie. Ga niet hard wrijven om je huid droog te krijgen, maar dep die liever voorzichtig met de handdoek. Besteed hierbij extra aandacht aan de ruimtes tussen vingers en tenen, want het is daar dat eczeem vaak voorkomt.
huidverzorging
prikkels trui 10 voordelen

2. Verban uitlokkende prikkels

Wanneer je aandacht hebt voor volgende prikkels, is de kans heel groot dat je eczeem vermindert of zelfs volledig verdwijnt.
  • Vermijd kledij uit wol vervaardigd en draag kleren die kunnen ademen, dus bij voorkeur geen nylon.
  • Probeer zo weinig mogelijk te transpireren en zweet je toch na een inspanning, neem dan snel een douche, maar zeker niet te lang.
  • Een koele slaapruimte en een vochtige omgevingslucht zorgen ervoor dat je huid niet gaat uitdrogen tijdens het slapen.
  • Huisdieren lokken bij veel mensen eczeem uit. Misschien is dit bij jou ook het geval.

3. Verminder je stressniveau

Velen weten het niet, maar ook stress is een mogelijke oorzaak van eczeem. Een directe oplossing ligt hier minder voor de hand dan bij bovenstaande prikkels, maar vaak heeft psychologische begeleiding een stressverminderend effect.
mindfullness stress verminderen
zachtwater voor beter huid

4. Al gedacht aan een waterontharder?

Het komt hierboven vaak terug: een droge huid is misschien wel één van de hoofdredenen voor het verschijnen van eczeem. Een waterontharder is hier de ideale oplossing voor. Die zorgt ervoor dat kalk en andere onzuiverheden uit het water verdwijnen en zo heeft het water waarmee je gaat douchen en je handen wast een veel minder uitdrogend effect. Kies dus voor een waterontharder en wie weet kan dit je helpen je eczeem problemen te verminderen.

Wilt u ook een waterontharder kopen?

Neem contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden