fb
kalkaanslag witgoed

Amfa4000 of liever een echte waterontharder?

Hard water bevat veel kalk en kalk is funest voor huishoudelijke apparatuur. Je kunt hierbij denken aan je vaatwasser, wasmachine, waterkoker, stoomstrijkijzer etcetera. Maar kalk hecht zich ook aan de binnenkant van waterleidingen. Zo slippen je kranen langzaam dicht en hecht de kalk zich aan je douchekop, je douchewanden en overig sanitair. De Amfa4000 claimt tot wel 85% minder kalkaanslag door middel van magneten. Maar werkt het wel echt zo?
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
magnetische waterontharder

Het is voor de hand liggender en aanbevelenswaardig het probleem bij de (water-)bron aan te pakken door middel van het toepassen van waterontharding. Dat kan op diverse manieren, bijvoorbeeld met traditionele waterontharders of Magnetische waterontharders. Een echte waterontharder, zoals bijvoorbeeld van het merk Kinetico, werkt door middel van ontharding en regeneratie. Dit is een relatief prijzig systeem. Een Magnetische waterontharder, zoals de Amfa4000, werkt door middel van magnetisme. Dit is een relatief goedkoop systeem en kost slechts een fractie vergeleken met traditionele waterontharders. Verderop wordt meer specifiek op de werking van zowel traditionele waterontharders en de Magnetische waterontharder ingegaan en vind je antwoord op de vraag of beide systemen hetzelfde resultaat behalen.

De werking van de amfa4000

Zoals bij zoveel producten geldt ook hier weer dat goedkoop duurkoop is en dat gedane beloftes lang niet altijd worden waargemaakt. Aanbieders van de amfa4000 beweren dat door middel van een aantal wetenschappelijke onderzoeken de werking van een waterontharder met een magnetisch veld is aangetoond. Uit deze onderzoeken zou naar voren komen dat deze waterontharder zo´n sterk veld produceert, dat vrijgekomen kalkionen in plaats van een positieve, een negatieve lading krijgen. Hierdoor kunnen de kalkionen niet meer als kalksteen neerslaan. Bij het nader bestudering van deze onderzoeken is geconstateerd dat deze onderzoeken zonder uitzondering verkeerd zijn geïnterpreteerd en/ of slecht werden uitgevoerd. De amfa4000 is namelijk niet in staat een dergelijk sterk veld op te wekken en daarmee positieve ionen in negatieve ionen te veranderen. Mocht dit proces (deels) wel slagen, dan krijgt een kalkion zodra het de magneet van de amfa4000 is gepasseerd, toch weer een positieve lading. Daarmee kan er gewoon weer kalksteen in de leiding neerslaan. Daarom is er geen aantoonbaar bewijs dat water door middel van magneten ontkalkt kan worden en is de werking ervan twijfelachtig.

De amfa4000 waterontharder
Animatie

Hoe werkt een traditionele waterontharder?

Het bovenstaande indachtig, adviseren wij je om je vooral in traditionele waterontharders te verdiepen en te investeren, bijvoorbeeld van het merk Kinetico. De werking hiervan is bewezen, in tegenstelling tot de werking van een Magnetische waterontharder zoals de amfa4000. Een traditionele waterontharder werkt door middel van een geavanceerd harsfilter in combinatie met een ionenwissellaar.

Een echte waterontharder bevat onthardingszout. Dit onthardingszout lost als positieve natriumionen op. Zodra er water door de waterontharder stroomt, komt dit water in aanraking met de harsbolletjes in het harsfilter. Het harsfilter neemt de positieve kalkionen op, maar laat het daarvoor in de plaats hetzelfde aantal positieve natriumionen los. Natuurkundig gezien moet het harsfilter namelijk dezelfde lading behouden. De onschadelijke natriumionen stromen verder door de waterleiding en vormen geen bedreigen voor huishoudelijke apparaten meer. Schadelijke kalkdeeltjes worden zo uit het leidingwater gefilterd en blijven in het harsfilter achter. Omdat het harsfilter op een bepaald moment verzadigd is, dien je dit bij voorkeur wekelijks te reinigen. Daarbij worden de kalkionen via het riool afgevoerd. Er bestaan ook systemen waarbij je het harsfilster niet wekelijks hoeft te reinigen. Door middel van zogenaamde regeneratie stuurt het systeem een zoutoplossing door de tank. Deze zoutoplossing reinigt de hars en het systeem voert de kalk naar het riool af. Wanneer u twee tanks heeft kunt u tijdens de reiniging alsnog van zacht water gebruik maken. Waterontharders van het merk Kinetico worden hydraulisch aangestuurd. Dit betekent dat er geen elektriciteit wordt gebruikt.

Wil jij ook een echte waterontharder?

Neem dan contact op met ons! Wij kijken samen met jouw welke waterontharder het beste past voor jouw situatie.

Kies voor een traditionele waterontharder en investeer in het milieu, je spullen en jezelf.

Op de dag van vandaag draait alles om duurzaamheid. Een investering in traditionele waterontharders is een goede en duurzame investering. Het toestel heeft een zeer lange levensduur van enkele tientallen jaren.

  • Doordat het het leidingwater ontkalkt, zullen ook huishoudelijke apparaten langer meegaan. Hierdoor hoeft er minder snel nieuwe apparatuur te worden aangeschaft, wat beter is voor het milieu én je portemonnee.
  • Ook je badkamer en je sanitair vaart er wel bij. Er hoeft geen nare kalkaanslag meer van tegels, douche en wastafels te worden verwijderd. Dat scheelt een hoop poetswerk. Daarnaast komen er zo bijna geen schadelijke anti-kalk middeltjes in het milieu terecht.
  • Na het douchen of baden zal je huid en je haar veel beter aan aanvoelen. Door zacht water gebruik je minder douchegel of shampoo nodig. Zacht water vermindert daarnaast de kans op een droge huid of eczeem.
  • Hiernaast geldt voor de wasmachine dat je minder wasmiddel nodig hebt. Misschien kun je zelf het gebruik van wasverzachter achterwege laten of zelfs halveren. Kalk zorgt er namelijk voor dat er meer vezels in het wasgoed terecht komen, waardoor je spullen hard aan zullen voelen. Je favoriete spullen zullen langer meegaan.
zuiver water